BLOG


 • Ernő, maga aztán motivált!


  (2015.10.13. 12:50)

  munkahelyi humor

  Te mennyire értesz egyet az ilyen motiválással?
  www.motivacioeskompetencia.hu • Maszlag helyett szakértő kompetencia


  (2015.10.09. 17:09)

  Maszlag helyett szakértő kompetencia

  Kompetencia


  A kimagasló teljesítményt elősegítő kompetencia olyan tulajdonság, mint amilyennek az első modern filozófus, René Descartes a józan észt jellemzi. A finom humorú leírás egy kis változtatással így hangzik: „Nincsen semmi, ami igazságosabban lenne elosztva az emberek között, mint a kompetencia. Mert mindenki azt hiszi, jutott neki belőle. Többet, mint amennyi van, még azok sem igen szoktak maguknak kívánni, akiket minden más dologban csak igen nehezen lehet kielégíteni.”


  Más szóval: mindenkiben buzog a kompetencia. A mindennapi valóság azonban sokszor mást mutat.


  Honnan az eltérés?


  Hogyan mérhető a kompetencia?


  Az önéletrajzok átolvasása és a felszínes állásinterjúsdi ebben sajnos nem sokat segít. Ezek a hagyományos módszerek nem a jelentkezők valódi arcát, hanem a társas érintkezésben használatos mosolygó álarcot mutatják.

  Kompetencia


  Óvakodj a bevett eszközök használatától, főleg ha azt mutatják, amit látni szeretnél! Mindig önmagunkat a legkönnyebb becsapni! Hiszen ebben a jelölt is szívesen segítségünkre van...


  A felszín stimmel, na de mi a háttér?


  Sőt még az őszinte jelentkezők esetében is egészen más a helyzet, mint amit a papírforma mutat.

  • Mert valamikori tudása elavulhatott időközben, ha nem gyakorolta. Lehet, hogy hosszú évek teltek el azóta, hogy utoljára használta azt a készséget, amiről egyébként hiteles bizonylata van. Ne a Te céged legyen számára a gyakorlóterep!
  • Mert lehet, hogy a vizsgát, amire egyébként joggal hivatkozik, kegyelem kettessel zárta – többszöri próbálkozásra –, amikor egyszer végre jó napja volt. Ne a Te vállalkozásodon kísérletezzen vele újra!
  • Mert a gyakorlatban nyújtott teljesítményt más tényezők határozzák meg, mint az iskolás tudás. Itt nem elméletről és intézményesen megkövetelt formaságokról van szó, hanem alkalmazásról, ahol élesben kell bizonyítani. Ne a Te íróasztalod legyen az iskolapad!


  Ma már léteznek olyan tesztek, amelyek egy csapásra láthatóvá tehetik a papírformán túli reális helyzetet. Rendelkezésre állnak olyan interjútechnikai módszerek is, amelyekkel villámgyorsan alkothatsz hiteles képet a jelentkezőkről. Ha nem előre gyártott válaszokra, hanem a jelöltek által hozott kompetencia valós színvonalára vagy kíváncsi, akkor olvass tovább:


  http://www.performia.hu/szolgaltatasok/performia-kepzesek/interjutechnikak


 • Tartsd kézben a kiválasztást


  (2015.09.30. 11:02)

  Tartsd kézben a kiválasztást  „Mindenki hozzon magával még egy embert”  – ezt a régi módszert porolja le a HVG egyik cikkének szerzője, és mutatja be úgy, mint az új alkalmazottak kiválasztásának, a legjobb munkatársak toborzásának hatékony módszerét.


  A cikk szerint: „a toborzás egyik népszerű formája lett a munkatársi ajánlás, és akár több százezer forint jutalmat is kaphat az, aki egy jól beilleszkedő új alkalmazottat hoz a céghez. Az álláshirdetések korszaka majdhogynem lejárt, a pozíciók 80 százalékát már nem nyilvános csatornákon keresztül töltik fel.


  „Természetes” ez a kiválasztási módszer?


  Mielőtt azonban még az olyan alkalmazottaidra bíznád a kiválasztást több százezres bónuszokért, akiknek döntését a képzetlenségen túl sok más tényező is befolyásolhatja, a keresztszülőségtől és komaságtól egészen az egyéb kapcsolatokig, nem árt, ha előbb megfontolod, hogy a Te cégednél ki és hogyan válasszon.


  Ne engedd, hogy kihúzzák alólad a cégvezetői széket!


  Az ajánlás alapú kiválasztás csapdája


  Szakértői véleményem alapján az „új”, valójában ősrégi, törzsi jellegű kiválasztási módszer egyetlen előnye, hogy bővíti a beáramlási vonalakat, ami fontos, de nem minden. Különösen kevés, ha még ezt az előnyt is ellensúlyozza az egyéni részrehajlás torzító szemüvege, ami nem engedi objektíven látnunk a jelöltet.  Pályafutásom alatt számtalan sztorit hallottam már arról, hogyan jártak pórul cégvezetők az ilyen „tiszta szívből” ajánlott emberrel. A koloncként rájuk sózott egyént ráadásul fegyelmezni, vagy esetleg elbocsátani is nehezebb és kellemetlenebb volt a sokszor tisztességes szándékú és egyébként megbízható ajánló miatt. Szemináriumaimon tanmeseként emlegetem ezeket a történeteket.


  Csak a hadvezér toborozzon!


  Miért? Mert neki kell naponta seregével küzdenie a létért, és a sikerekért megharcolnia. Ez azonban nem kell minden új javaslattól, építő hozzájárulástól elzárkózó, keménykezű diktatúrát jelentsen.


  Jöjjenek csak a jelöltek minél szélesebb körből, akár ajánlásokból is a kiválasztásra, de aztán ugyanolyan sűrű szűrőn menjenek át, mint mindenki más, akit a céghez felvesznek.


  Ezt kívánja nem csak az esélyegyenlőség, hanem a vállalat érdeke is. A felvételi kritériumok között pedig az ajánló személye nincs miért szerepeljen, mert a jelölt vele való ismeretségi viszonya nem szakmai érdem.


  Zsold a fejvadásznak?


  Ha így alkalmazzuk a HVG javaslatát, akkor hasznosan kiegészítheti toborzó módszereinket.


  De csak két további feltétellel:


  1,gondoskodni kell a jó belső PR-ról, hogy a munkatársak szívesen ajánljanak klassz munkahelyként bennünket a valóban rátermett ismerőseiknek – és ez esetben még „zsoldot” sem kell fizetni az önkéntes toborzóknak (vagy ha a kiválasztásban segédkező még jutalmat is kap, az még inkább növelje a lojalitását)  2.a cégvezetőnek el kell sajátítania az alkalmazottak kiválasztásának tudományát: azt az interjútechnikát és a hozzárendelt kiválasztási szempontokat, amik alapján sohasem csalódhat.

  Ha ezeket a kitételeket is figyelembe veszed, kérd bátran a munkatársaid ajánlását a szabad pozíciókra. Biztos akarsz lenni benne, hogy nem vezetnek meg a jelöltek az állásinterjún? Kiválasztás előtt gyere el az interjútechnikák tréningre, hogy gyakorlati tudást szerezz az interjú vezetéséről.
 • A Főnök megmondja...


  (2015.09.28. 16:10)

  Téged mennyire nyugtatna meg az ilyen motiválás?
  www.motivacioeskompetencia.hu


 • A motiválás néha visszaüt


  (2015.09.14. 15:19)

  Kezdesz kifogyni a jó motiváló ötletekből?
  www.motivacioeskompetencia.hu

 • Performia Facebook hírei


  Blog-értesítő
  Keresés
  Mi a vicc, a humor szerepe?

  A logikátlan, ésszerűtlen dolgokat olyan mértékben felnagyítani, hogy az bárki számára észrevehetővé, kinevethetővé és a nevetésen keresztül visszautasíthatóvá váljon.

  A munkahelyi viccek, HR viccek azért fordulnak elő szép számmal, mert sajnos nem kevés az ésszerűtlen, logikátlan - és így visszautasítandó - dolgok száma ezen a területen.

  A Performia rendszer óriási segítséget nyújthat használóinak a munkahelyek hatékonyabbá (és ezzel együtt ésszerűvé, logikussá) tételével kapcsolatban, és a Performia rendszer használatával nem fognak előfordulni azok a helyzetek, amelyeket a munkahelyi viccek, a HR viccek kifiguráznak.

  Jöjjön el a következő Performia Szemináriumra és szerezzen még több információt.

  Perfromia a Facebookon
  Képek forrása

  Ha más jelölés nincs az adott kép mellett, akkor a kép forrása:
  Copyright (c) 123RF Stock Photos

  Performia